Contact
Loes van Marlestraat 14
1382 ML Weesp
Bezoekersinformatie
02-06-2022

#miniXPDay2022: de ervaringen van Ruud Rietveld

Op 17 mei 2022 was het zo ver: de Mini XPDay, een eendaagse conferentie voor en door de Agile community, kon eindelijk weer fysiek worden gehouden! TrailBlazer Ruud Rietveld liet dit niet aan zijn neus voorbij gaan en reisde af naar buurland België om geïnspireerd te raken en vakgenoten te ontmoeten. In dit artikel deelt hij zijn ervaringen. 

Afgelopen dinsdag 17 mei was de Mini XPDay. De Mini XPDay is een eendaagse conferentie met een programma dat bestaat uit de hoogst gewaardeerde sessies van de voorgaande tweedaagse XPDays conferentie. Nu was de voorgaande XPDays online, en deze mini XPDay was…. fysiek! Alleen dát was al een selling point voor mij. Vervolgens was het programma ook nog eens interessant (uiteraard, want het waren de hoogst gewaardeerde sessies), dus nog een factor. En, misschien wel het belangrijkste, er komen best veel vakgenoten die ik ken en ook sinds Covid niet meer gezien heb. Ik was om. Ik heb snel mijn tickets besteld en gezien de reistijd ook maar een overnachting vooraf geboekt en deelname aan het pre-conference dinner gereserveerd.

De aankomst

Na de lange autorit vanaf mijn opdracht en het betrekken van mijn hotelkamer, begon de conferentie op het terras in de zon met de ontmoeting van oude en nieuwe bekenden. Het was een fijn weerzien. Het hotel serveerde ook 0.0 Leffe Blond, dus dat was heel fijn om even te ontspannen. Het diner was ook heel gezellig, goed bijgepraat en een van de organisatoren had zijn nieuwsgierige dochter meegenomen wat weer heel andere praat opleverde. Na het diner op tijd mijn bed in, de conferentie morgen zou inspannend genoeg worden.

The Balanced Product Owner

Een heel interessante sessie van Robert van Lieshout. We maakten eerst een backlog van een fictief te bouwen product. Ondanks de opdracht om vooral ook backlog items van ‘Sprint 22’ erin te stoppen, bleek toch dat 95% van de bedachte backlog items vooral over het creëren van nieuwe functionaliteit ging. De andere kwadranten van het gepresenteerde model bleven grotendeels leeg: Functioneel Onderhoud, Faciliterend Creërend en Faciliterend Onderhoud. 

Je kunt voor elk Product Backlog Item bepalen in welk kwadrant deze valt. Is het item Faciliterend (‘Enabling’) of Functioneel (‘Functional’)? En is het Creërend (‘Create’) of Onderhoud (‘Maintain’)? Als je zo je backlog hebt gekwalificeerd, kun je hier grafieken van maken om de verhoudingen (ook als trend) te visualiseren en zo het gesprek met de Developers en met de Product Owner aangaan: klopt dit beeld en is het oké zo of missen we iets?Natuurlijk heb je in Sprint 1 nog geen ‘Onderhoud’ PBI’s in je backlog, maar vanaf Sprint 2 heb je een Product en zul je dus ook aan Onderhoud moeten gaan doen.

Wat deze sessie nog interessanter maakte, is de set aan templates die je kunt inzetten om verschillende typen Backlog Items beter te beschrijven. Voor User Stories (die eigenlijk maar in 1 kwadrant voorkomen) kennen we de templates, maar voor Spikes? Voor Technical Debt? En voor Architectural Runway items? Elk kan voordeel hebben van een eigen template.

Als kers op de taart tenslotte kreeg ik van een mede-deelnemer de tip om me eens te verdiepen in de generiekere vorm van David Evans. Dat blijkt een ‘oudje’ te zijn, goed dat ik het nu ontdek! Ik ga hier zeker mee experimenteren bij mijn teams.

How to find your Energy

De volgende sessie was van Per Beining. Per begon de sessie op zijn eigen energieke manier en stelde wat prikkelende vragen om ons bewust te maken van wat facilitatie en inhoud doen met je energie. Ook leerde ik dat productiviteit afhankelijk is (volgens auteur Chris Bailey) van drie componenten: Time Management, Attention management, en Energie Management. 

De rest van de sessie zijn we vooral bezig geweest met hoe je je energie managet voor jezelf en hoe je inzicht krijgt in je patronen (wanneer heb je ‘doe’-energie en wanneer ‘denk’-energie?). Ook ging Per in op activiteiten en personen die energiegevers en energieslurpers zijn. Energiegevers worden bij een overdosis energieslurpers (ken je het fenomeen binge-watchen?). Al met al een interessante sessie, die me zeker kan helpen mijn energie beter te gebruiken.

When working harder does not solve the problem anymore

Een sessie van Jan de Baere. Het was vooral een presentatie, helaas weinig interactie. Het onderwerp was wel interessant. Wat Jan eigenlijk gedaan heeft, is het concept van Kanban uitleggen zonder het woord Kanban in de mond te nemen, en met een kleine twist die voor mij echt de meerwaarde was. 

Het verhaal ging over een bedrijf dat weinig resultaat haalde uit de projecten die het had lopen. Het waren te veel projecten tegelijkertijd, waardoor de teams die betrokken waren bij de projecten (en meestal meerdere teams per project) vaak op elkaar zaten te wachten. Dit kwam doordat de projecten werden opgepakt om ervoor te zorgen dat elk team volledig was ingezet, in plaats van te zorgen dat projecten zo snel mogelijk werden afgerond (Kanban principe: Focus on Flow). De mooie twist kwam voor mij op het concept Limit je Work-In-Progress: het gebruik van team tokens die de capaciteit van een team weergeven. Als een team bij een project betrokken is, levert het een aantal tokens in en krijgt die pas terug als het project (voor het team) volledig is afgerond. Zo limiteer je work-in-progress voor een team, per team. Een andere interessante uitkomst voor mij was de website https://traffic-simulation.de/, die ik kan inzetten als ik de snelwegmetafoor gebruik om capaciteit en overbelasting uit te leggen.

The Happy Imposter

Deze sessie van Remi-Armand Collaris en Karen de Boecke (shout out voor Karen want die was last-minute invaller en deed het fantastisch!) ging over het zgn. Imposter Syndrome (en dat ga ik voortaan ‘Imposterism’ noemen; het is geen syndroom of ziekte). Imposterism is iets wat we allemaal van tijd tot tijd wel eens hebben: het gevoel dat je niet zoveel bijdraagt als anderen en dat die anderen daar nog wel eens achter zouden kunnen komen. We zijn met een Boeddha-oefening gaan werken aan obsessies als: “Ik moet eerst heel veel weten van een onderwerp voordat ik erover kan vertellen”. Degene met de obsessie ging zich verdiepen in de obsessie, met hulp van de boeddha. De boeddha werkte in twee ronden, en de eerste ronde mocht de boeddha maar 1 vraag stellen. “Vertel me, wat is er GOED aan <obsessie>?”, en als reactie op de antwoorden niets anders doen dan stil luisteren met compassie, of diezelfde vraag herhalen. Bij ronde twee hetzelfde, maar dan met de vraag (je voelt ‘m aankomen) “Vertel me, wat is er MIS met <obsessie>?”. Door alleen met die vraag te werken, gingen we toch verbazend diep in een korte tijd. Ik denk dat het met coachingsvragen langer had geduurd. Interessante sessie!

Conclusie

Al met al een mooie dag met een goede opbrengst voor mij. Het was ook fantastisch weer dus dat hielp, en ik heb heel mooie mensen ontmoet die stuk voor stuk bezig zijn om de werkende wereld zowel leuker als productiever te maken. XPDays blijft een aanrader op het gebied van Agile Conferenties in de Benelux!