Contact
Loes van Marlestraat 14
1382 ML Weesp
Bezoekersinformatie
27-10-2022

Hoe krijg ik mijn teamleden mee om nieuwe dingen te leren?

Je hebt een teamlid dat niet zo lekker mee komt. Hij of zij is niet gemotiveerd of heeft geen zin om nieuwe dingen te leren. Je kunt hier op verschillende manieren mee omgaan. Martijn van Leeuwen is Scrum Master bij TrailBlazers en deelt zijn ervaringen hiermee graag. In dit artikel neemt Martijn jullie mee in zijn aanpak. 

Persoonlijk vind ik het leuk om mezelf te ontwikkelen en bij te leren. Toch heb ik ook periodes meegemaakt dat ik de stap niet zette om verder te leren in mijn professionele omgeving. Wat was mijn motivatie om te ontwikkelen of om stil te gaan staan?

In het verleden werkte ik als ontwikkelaar. Als ik aan die tijd terugdenk, had ik toen een aantal redenen om me te willen ontwikkelen. In de basis vind ik het leuk om nieuwe dingen te leren. Daarnaast is het niet leuk om achter te lopen bij de ontwikkelingen binnen je omgeving. Je wil graag meekomen met de nieuwste technologie en het is leuk om het hier met je collega’s over te hebben. Je kunt elkaar hierdoor ook inspireren om steeds verder te komen. Als je een stuk code niet begrijpt, kan dit behoorlijk deprimerend werken. Als je dan ineens wél begrijpt waar het over gaat, kun je je van een mislukkeling ineens fantastisch voelen.

Waarom ik stopte met leren? Het is spannend om met iets nieuws te beginnen. Het maakt niet uit hoeveel je al weet, iedere keer als je aan iets nieuws begint, voelt het alsof je weer onderaan de ladder staat. Het voelt niet fijn om iedere keer weer om hulp te moeten vragen. Zelfs als andere mensen het geweldig vinden om je te mogen helpen. Verder kan het ook zijn dat je bedolven bent met werk waardoor je geen tijd hebt. Hoewel dit vaker een afleiding is dan een echte belemmering. Vooral in een omgeving met Scrum is de ruimte er om nieuwe dingen te leren. 

Ik heb ook momenten gehad waarop ik mij bezwaard voelde om vragen te stellen. Bang dat ik anderen van hun werk houd. Het heeft mij geholpen om hier een open gesprek over te hebben. Soms is een doorverwijzing naar een handleiding voldoende. Wat ik persoonlijk het meest lastige vind, is om onbewust onbekwaam te zijn. Hoe ontdek je wat je niet weet? Goed kijken naar wat je wilt bereiken en hoe anderen dit oplossen heeft mij hierbij vaak geholpen. Maar ook het doorgronden van verschillende manieren kan helpen. De meeste dingen zijn immers al een keer door een ander bedacht en uitgewerkt.

De lering die ik hieruit trek, is dat ik een veilige omgeving nodig heb. Een omgeving waarin ik hulp in kan schakelen. Waarin de mensen ook even kunnen zeggen dat ze geen tijd hebben zonder dat ze boos worden. Een plek waar je wordt gewaardeerd om je vragen, zodat andere mensen weer worden uitgedaagd. Waar de seniors ook kunnen zeggen dat ze het even niet weten en samen naar een oplossing willen zoeken. Veiligheid is voor mij de eerste steen die moet worden gelegd. 

Wat zijn jouw ervaringen met dit onderwerp? Martijn is benieuwd! Laat het hem weten via martijnvanleeuwen@trailblazers.nl.