>
Contact
Loes van Marlestraat 14
1382 ML Weesp
Bezoekersinformatie
07-02-2022

Weerstand tegen veranderingen? Dit is hoe je ermee omgaat

Als we een organisatie proberen te veranderen, lopen we altijd tegen weerstand aan.  Maar waar komt deze weerstand vandaan? Kunnen we het niet gewoon anders doen? 

Vier elke verandering

Bedenk je goed dat agile coaches ook een tijdje doen over het absorberen van een andere manier van werken. Dit gaat meestal niet over één nacht ijs. Vier samen elke verandering die je weet in te zetten, grijp elke reden aan voor een feestje. Richt je op de positieve kanten en op de successen, daardoor wordt het steeds leuker om te veranderen en krijg je ook nog een gezellige werkvloer!

Scrum de nieuwe werkvurm

Als we kijken naar nieuwe werkvormen zoals scrum, hebben we het over hoe we samenwerken. Dit is lastiger om te leren dan op inhoudelijk niveau. Het vergaren van kennis op inhoudelijk niveau hebben we wel geleerd op school. Alle informatie die we iedere dag verzamelen en archiveren in ons hoofd is gigantisch! Maar de manier waarop we werken gaat een stuk minder snel. Waarom eigenlijk?

Daarom

Om een systeem te kunnen begrijpen, hebben we veel meer achtergrond en kennis nodig dan om een enkel feit te begrijpen. De meeste systemen die mensen leren kennen, blijven op gevoelsniveau. Het gaat dan alleen om wat het systeem voor die persoon betekent. Er is inlevingsvermogen voor nodig om te begrijpen hoe andere mensen in een systeem staan. Het is niet eenvoudig om te begrijpen waarom een andere manier van samenwerken werkt, daarom maken we bij het veranderen van een systeem gebruik van ervaring en vertrouwen. We laten zien dat het werkt, maar dit kan alleen als dat wordt toegelaten door de groep.

Weerstand beschermt ons

Mensen zoeken van nature een stabiel systeem op. Dat is juist de kracht van de mens, om zich goed te kunnen organiseren. We hebben dus een genetische aanleg voor stabiliteit en daar hoort weerstand tegen verandering bij. Als we iedere verandering zomaar zouden accepteren, belanden we in chaos en dan valt alle cohesie weg. Die weerstand is dus juist goed voor ons. Maar hoe ga je ermee om?

Gedragsverandering

Als we kijken naar het veranderen van gedrag op zowel persoonlijk als op groepsniveau is het belangrijk om de situatie te bevriezen. Dat betekent dat je van de ene naar een andere stabiele situatie ‘verhuist’. Gun de mensen rust na zo’n verhuizing. Het brein heeft namelijk ook tijd nodig om zich aan te passen. We komen dan in aanraking met de onderlaag van de verandering: de cultuur. Deze is net zo belangrijke als de bovenlaag: de uiterlijke kenmerken van de organisatie.

Belonen

Een belangrijke culturele verandering is dat mensen best fouten mogen maken. We willen juist leren en dit kunnen we niet door stil te blijven zitten in de hoop dat er niets ergs gebeurt. Een gecontroleerde stroom van proberen en fouten maken, zorgt voor een leerproces en tegelijk geeft het de redelijk stabiele situatie die je juist wil. Hoe brengen we dit in de cultuur? Door het zelf te laten zien en het goede voorbeeld te geven. Of we dit nou leuk vinden of niet; vertel wat je is overkomen en hoe je hiervan geleerd hebt. Deel je fuck-ups! Mensen zullen dan meer respect voor je hebben dan als je dingen probeert te verbergen. Dit is een mooi bijkomend effect. En zoals met al het positieve: belonen. Kijk goed of de mensen dit gedrag overnemen en beloon ze onmiddellijk als je het juiste gedrag ziet.

Met welke verandering heb jij moeite? Of welke fuck-up heb jij onlangs gehad? Deel ze met me (uiteraard blijft dat tussen ons). Wie weet kunnen we wat van elkaar leren! Mail naar Martijnvanleeuwen@trailblazers.nl.